Hír

Akaba a ménesünkben fedez!

Akaba akkora sztár, hogy saját oldala van a Wikipedián! 

És a 2020-as fedeztetési szezonban Akaba a mi ménesünkben fedez, reméljük, beváltja a hozzá fűzött reményeket!

 

"Akaba (Németország, 2010) pej mén. 2014-ben az „Év galopp lova”.

Háromévesen kis híján elnyerte a dicsőséges „Év lova” címet, és több mint 7 millió forintot keresett futtatóinak. Négyévesen megnyerte többek között a tavasz legnagyobb versenyét, a Millenniumi Díjat. Háromévesen 70,5 hendikepszámmal harmadik helyen állt a háromévesek között. Formája mostanra 78 fölé emelkedett. Keresete 13 457 500 forint, ami ugyan még messze jár a legnagyobb klasszisok keresetétől, de egy még viszonylag keveset futott lóról van szó. Származása révén tenyészménként is remek választás lesz.  

Származása:

Németországban született 2010-ben. Apja Kallisto – Sternkönig fia –, eredményesen versenyzett Nyugat-Európa-szerte hosszútávon, ott volt az Olasz Derby élén. Anyja Anna Desta, akinek származási lapja tele van hosszabb távokon klasszis lovakkal, legkiemelkedőbb ló a származásából az a Northern Dancer, amely Amerikában megnyerte többek között a Kentucky Derbyt és a Preakness Stakest.

Tulajdonosa:

A világ egyik legnagyobb, leghíresebb és legjobb tenyészállomásán, Baden-Badenben került magyar tulajdonba Siklósi Tamás révén, aki remek anyai oldalát látva vásárolta meg. Akaba tehát az ESDE Bt. tulajdonába került, és nagy reményeket éltetett futtatóiban, ez azonban eleinte nem látszott az eredményein. Szerencsére futtatója kitartott mellette és most a legnagyobb magyar versenyeke indulhat.

Trénerei:

Kezdetben a sokszoros bajnok, Kovács Sándor keze alatt dolgozott. Kétévesen nem mutatott semmi átlagon felülit, hároméves bemutatkozására azonban trénere csúcsformába hozta – legalábbis az addigi futásaihoz képest –, majd hasonlóan távolozta a mezőnyt következő versenyén. Ezt követően került a hároméves elitbe, első trénerével nyerte a Nemzeti Díjat és a Magyar St. Legert, valamint egy szerencsétlen verseny után is második lett az Alagi Díjban, illetve harmadik a 91. Magyar Derbyben. Az istálló többi lovával együtt remek évet zárt 2013-ban, ennek ellenére télen trénerváltásra került a sor, így onnantól Hajdi Lajosnak szállította a győzelmeket. Ez nem is túlzás, hiszen első négyéves futására egyből topot futott, majd még magasabb formával megnyerte a Millenniumi és a Kisbér Díjat is, nem is akármilyen stílusban. Bár a Kincsem Díjban megtört veretlenségi sorozata, nagyon szoros második lett, és továbbra is csúcsformában maradt.

Lovasai:

Akaba az istálló lovasával, Stanislav Georgievvel mutatkozott be egy nyeretlen versenyben, majd ezt a Szent László Díj követte. Mivel az istálló addig veretlen kancája, Szonáta sokkal jobb esélyt képviselt Akabánál, a nem sokat mutató méncsikót ifj. Fejes Lajos lovagolta a nagydíjban, ahol nem okozott kellemes meglepetést. Mivel háromévesen már ő volt az istálló legjobbja, onnantól mindig Stanislav Georgiev vitte versenyben, és ez a mai napig így is van. A zsoké javarészt Akabának köszönheti a 2013-as zsokéchampionátus magabiztos megnyerését.