Rólunk

Rólunk

A Telivér Farm Kft. versenyistálló évek óta a nagy tradíciókkal rendelkező galopp szakág meghatározó szereplője hazánkban és a közép-európai régióban. A társaság a kétezres évek elején alakult abból a célból, hogy a mai kor elvárásainak megfelelően, a hagyományokat megőrizve fejlessze a magyarországi telivértenyésztést. A korábbi évek sikeres eredményei mellett a nagy áttörést a 2006-os esztendő hozta meg az istálló számára. A Telivér Farm lett a legeredményesebb versenyistálló Magyarországon, emellett a társaság letette névjegyét Ausztriában és Szlovákiában is. A szürke kanca, Gina Maxi révén Millenniumi Díjat nyertek, míg saját tenyésztésű, Imperiál vérvonalú lovuk, Star Fury a nemzetközi Kincsem Díj megnyerésével az „Év lova” címet is elhódította.

A Telivér Farm életében a tenyésztés és a futtatás szorosan összefonódik. A korábbi években vásárolt kiváló származású kancák - amelyek sikeresek voltak a versenypályákon - bekerültek a tenyésztésbe, ezzel minőségi frissítést hoztak a génállományba. A saját tenyésztésű lovaik versenyeredményei befolyásolják a tenyésztés főbb irányait, eredményeik visszacsatolást adnak a tulajdonosnak arról, hogy mely tenyésztési döntések voltak a legsikeresebbek.

A versenyistállójuk alapját a Fejér megyei Mindszentpusztán fekvő ménes adja. A közel 60 anyakanca és szaporulata 54 hektáron él a Sárbogárd melletti legelőkön. Olyan kiváló kancák nevelték és nevelik itt csikóikat, mint a két Derby győztest adó April’s Folly, a nagyszerű sprinter Black Rose és Viva, a sokszoros nagydíj nyerő Crimson, National Flirt és Mezzanine, valamint a Kancadíj nyerő Estemona és Queen’s Night. A ménes számos nagyszerű fedezőménnel is büszkélkedhet. A korábbi szezonok során itt fedezett a világhírű származású és sokszoros apamén champion Satin Stone, a szintén remek származású Rendezvous, a Samum apaságú Sarpedon, továbbá a külföldről megvásárolt, Rahy apaságú Brahy. Ezen mének vérvonala beépült a ménesünkbe, és a tőlük született kancák - gondos szelektálás után - már bekerültek a tenyésztésünkbe. Jelenleg a ménes tulajdonában van a Dansili utód Out Loud, a nagyszerű ősökkel rendelkező Makaam, valamint az ír származású, Noverre apai oldalú Atheneum is. Továbbá nálunk fedez a Rock of Gibraltar apaságú, szintén kiváló eredményekkel rendelkező Steady As a Rock, illetve Akaba is.

A leválasztott csikók a ménesből Bácsalmásra, a csikótelepre kerülnek, ahol ideális nyugodt környezeteben, nagy ősgyepes legelőkön töltik életük következő egy évét. A szakszerű alapozó munka során, az őszi árverésekre és az alagi tréningtelepre kerülő yearlingek megismerik a futószárat és a nyerget. Ennek köszönhetően lényegesen gyorsabbá és egyszerűbbé válik a tréning következő szakasza, a hosszú és komoly kitartást igénylő alapozó munka, amit már Dunakeszi - Alagon a tréningpályán kapnak meg a csikók. Ekkor történik a másféléves telivérek tényleges belovaglása és a versenyekre való felkészítése a tréner szakmai felügyelete mellett. A koraiságot mutató gyors csikók már kétévesen futnak az őszi nagydíjakban. A legfontosabb futamaikban, például a Derbyben, háromévesen állnak starthoz, ekkora kell az angol telivérnek igazi versenylóvá érnie.

Az istálló számos eredményére lehet méltán büszke, de néhány győzelem kiemelkedik a többi közül. Például a 2400 méteres Magyar Háromévesek Nagydíját megrendezésének első évében a ménes saját tenyésztésű lova, Amidala nyerte meg.

Ennél talán még fontosabb győzelem volt az osztrák megrendezésű Trial Stake megnyerése Röptűz-vel. Ez a győzelem nem csak óriási presztízs a Telivér Farm számára, hanem megerősítése annak, hogy van jövője a minőségi magyarországi lótenyésztésnek. Bizakodásra ad okot, hogy feléledt az érdeklődés a magyar tenyésztésű lovak vásárlása és futattása iránt a tulajdonosi prémium rendszer bevezetése óta. Ez azt jelenti, hogy a magyar tenyésztésű lovakat eredményesen futtató tulajdonosok plusz díjazásban részesülnek, emellett több olyan futam kerül kiírásra, melyben kizárólag magyar születésű lovak állhatnak cask starthoz. A ménes lovai a sík és gátversenyzés mellett kiválóan alkalmasak a díjugrató és a military szakágak művelésre. A pályáról egészségesen lekerülő angol telivérek átlovaglás után hosszú évekig kimagasló teljesítmény elérésre képesek új sportágukban. A ménes jó hírneve már a határokon túlra is eljutott, folyamatosan érkeznek a megkeresések a fedeztetésekkel és a vásárlásokkal kapcsolatban. Szerencsére hazánkban is elindult egy pozitív tendencia és ha lassan is, de fokozatosan növekszik az érdeklődés a jó vérvonalú és a kiválóan felnevelt angol telivér csikók iránt.

A társaság célja egy olyan eredményes ménes és versenyistálló kialakítása, amely komoly bázisa lehet a telivértenyésztésnek Magyarországon. Távlati célok között szerepel egy közép-európai árverési központ kiépítése annak érdekében, hogy hazánk ismét elfoglalhassa megérdemelt helyét Európa lóversenytérképén.