Hír

October a ménesünkben fedez!

October kiváló származásáról Miloslav Vlček írt egy remek összefoglalót néhány éve. A frissítést a cikk után találjátok:

Szerencsés döntés volt befektetni 19,000 guinea-t egy olyan kancába, aki kiváló család alapítójává és tenyészkancájává vált, és aki nélkül az angol lótenyésztésben vezető méntelep, a Miss Kirsten Rausing tulajdonában levő Lanwades Stud ménese jelentősen más képet mutatna.
Alruccaba nem volt kivételes ló a versenypályán, összesen csak négy versenyen futott, melyekből egyet megnyert és két másikon dobogós lett. A kanca, akinek a családját a Méneskönyvben a vitathatatlanul legjobb család alapítójához, Lady Josephine-hez lehet visszavezetni, úgy lett tenyészkanca, hogy nem nyert black-type versenyt a versenypályán, de a származása kiváló volt.
Apja, Crystal Palace megnyerte a Prix du Jockey Clubot, anyja Allara pedig egy másik kiváló francia győztes, Nishapour féltestvére volt, aki a Poule d'Essai des Poulains győztese és Nassipour aki a Rothmans International győztese.
Tenyésztése során tizenhárom csikót ellett. A család gyarapodása szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy a 13 csikóból csak kettő volt mén és tizenegy kancacsikó, akik közül tízen tenyészkancák lettek. Csak a Green Deserttől származó Aldente nem lett tenyészkanca korai halála miatt. Már a versenypályán is jobbnak bizonyultak a lányai, mint Alruccabafiai. Míg Masnood, aki éves csikóként 350,000 guiniért kelt el, egyáltalán nem versenyzett, Anyar Reem pedig csak egy V. hendikeppet nyert, addig Alruccaba leányai közül négyen nyertek black-type versenyt. A legjobb közülük Last Second, a Nassau Stakes és Sun Chariot Stakes versenyek győztese, amik napjainkban Gr.1-es versenynek számítanak, de akkor még Gr.2-es besorolásúak voltak. Alleluia is ért el group versenyen sikert, amikor megnyerte a Gr.3-as Doncaster Kupát, Arrikala és Alouette Listed versenyt nyertek, Alouette pedig harmadik lett a Gr.1-es Moyglare Stud-on.

Ami azonban még lényegesebb, lányai a tenyésztésben még sikeresebbek voltak. Mint fentebb már említettük, tízen lettek tenyészkancák és hat lett közülük black-type verseny győztes utód anyja. Érdemes megjegyezni, hogy ez nem az első három lányának sikere volt, hanem a negyediké; Alouette-től születtek black-type verseny győztesek. A Miss Kirsten Rausing és Mrs Sonia Rogers által tenyésztett kancát Rausing maga vásárolta 21,000 guinea-ért, és életének egyik legjobb üzlete volt. Alouette két bajnokot szült neki – Alborada-t, aki a Champion Stakes verseny kétszeres nyertese és három éves kancacsikóként az 1998-as champion lett Írországban, és Albanova, aki három Gr.1 verseny nyertese lett Németországban, ahol megszavazták a legjobb idősebb kancának. A családból számos black-type verseny nyertese került ki, köztük a Derby második helyezettje, Dragon Dancer, vagy a tavalyi Prix Thomas Bryon (Gr.3)nyertese Alea Iacta, szintén Kirsten Rausing tenyészetéből. Alruccaba pedigréje az ötödik generációban is előtűnik.

Last Second is sikeres volt a tenyésztésben, fia Aussie Rules kétszeres Gr.1 győztes, és az első öt szezonjában a Coolmore ménje, most a Lanwades ménesben fedez azzal a céllal, hogy Alruccaba vérvonalát tovább vigye apai ágon is a sikeres lovak családfáján. Az Egyesült Államokban ugyanerre törekszik Galileo fia, Midas Touch, a Derby Trial Stakes (Gr.2) győztese és az ír Derby második helyezettje, aki Aussie Ruler féltestvérének, a Listed verseny győztes és Gr.2-es induló Approach fia.

Alouette és Last Second a család legjobb lovai közé tartoztak már a versenypályán is - ellentétben Alruccaba egy másik lányával, Jude-al aki a tenyésztésben volt csak sikeres. Csak egyszer lett dobogós négy versenyéből, viszont tenyészkancának rendkívül kiváló volt. És nem csak ott. Fiát, Man of God –ot éves csikó korában 290,000 guinea-ért adták el, de ez semmi volt ahhoz az árhoz képest, amennyiért a lányait adták el tenyészkancának. A négyévesen Group.3-as versenyen dobogósként végző Betterbetterbetter a tavalyi Kentucky-ban rendezett Fasig-Tipton novemberi eladásán 5,200,000 dollárért kelt el, az öt éves Because 2006-ban, 2,800,000 dollárba került, és Song kétszer is átlépte a milliós határt - három éves korában 1,700,000 Guineas-ért adták el, majd négy évvel később egy millió euróért.

Természetesen a nagyszerű értékesítési eredmények a tenyésztésben elért sikereket tükrözi, mivel Jude két Group.1 győztest is produkált: Yesterday-t, aki az Ír 1,000 Guineas verseny győztese, és Quarter Moon-t, aki a Moyglare Stud Stakes verseny győztese és You’ll Be Mine anyja, aki az Ascot Fillie Mile (Gr.1) versenyének harmadik helyezettje volt.Jude tenyészkancaként 12 csikót szült, az első tízet Sadler Wells-től, a többit fiától, Galileótól. Az elit tenyészkanca karrierjét All My Loving, az Oaks és az Ír Oaks harmadik helyezettje vette el, akiknek első utódja, Thomas Chippendale, megynyerte a King Edward VII Stakes verseny.

Kissé a háttérbe szorult egy másik lánya Alruccabanak, Requesting, a tavalyi Eyrefield Stakes (L) nyertes Parish Boyés a Listed versenyen dobogós Dr Faustus anyja. Két évvel fiatalabb féltestvére, Alleluia, a Doncaster Kupa győztese, már szült egy Gr.1 győztest – aki Galileo lánya, Allegretto, a Prix Royal Oak győztese és második lett a Yorkshire Oaks-on.

Kingston Mines vasárnapi győzelme Dél-afrikában azt jelenti, hogy a Nashwan-tól származó Alexandrine, eddig az utolsó lánya Alruccaba-nak akitől black-type verseny győztes származik. Az utódai között azonban már előfordult black-type versenyen dobogós - az Alambic lánya második lett az Esher Stakes (L) versenyen, és Allannah Abu dobogós helyen végzett egy Skandináv Listed versenyen.

A sikeres család befolyása nemcsak a skandináv országokra terjedt ki. Dos, Yesterday fia, második helyen végzett a helyi Gd3 Argynak Racecourse Open Stakes versenyen Kazahsztánban. Arrikala-t pedig Quatarba adták el tenyésztésre, Alborada fia, a nem versenyeztetett Alado, pedig Dél-Afrikában fedez, ahol eddig két black-type versenyen dobogós utód származik tőle. Tavaly a Lengyelországban levő October első utódja is megjelent a versenypályán.
A mindössze 19,000 guinea-ért vásárolt kanca, a szürke Alruccaba neve megtalálható a legnevesebb telivérek pedigrejében még a lóverseny világ legtávolabbi sarkaiban is.

És most következzen néhány bíztató aktualitás October kapcsán:
October utódjai közül a legsikeresebb a 3 éves Noble Eagle (2016), aki jelenleg a legjobb lengyel tenyésztésű ló Lengyelországban, és az ötödik a 3 évesek GHP listáján. Itt meg kell jegyezni, hogy évente körülbelül 100 ló érkezik versenyezni Lengyelországba Európa minden részéről. A következő legsikeresebb lengyel tenyésztésű ló a listán a 2 évesek korcsoportjában (2018-ban) a 14. és 20. helyen áll.
2019. fontos év lesz October számára, mivel Noble Eagle a legjobb versenyeken folytatja a versenyzést a 3 éves korcsoportban.
A 4 éves Octoberman a 3 éves pályafutása alatt 3 verseny nyert, és a trénere magasra értékeli, mint leendő ugrólovat.
Körülbelül 18 utódja van edzésben a 2 és 3 éves korcsoportban, ami a legmagasabb szám egy versenyidényben.
Tőle származnak a juniorok mezőnyének fontos nyertesei; Jabella és Chaitanya és több nyertes a különböző verseny kategóriákban. Legidősebb leszármazottja most 8 éves.